Wat is een zero-coupon obligatie?

Wat is een zero-coupon obligatie?

Een zero-coupon obligatie is een obligatie waar op geen rente wordt betaalt en het wordt verhandeld tegen een korting op de nominale waarde. Het wordt ook wel een pure discount bond of deep discount bond genoemd. 

Wat zijn obligaties?

Een obligatie is een vastrentend instrument dat een lening vertegenwoordigt die door een belegger aan een kredietnemer (meestal een onderneming of een overheid) is verstrekt. Een obligatie kan worden gezien als een I.O.U. tussen de geldschieter en de lener die de details van de lening en de betalingen ervan bevat. Obligaties worden gebruikt door bedrijven, gemeenten, staten en soevereine regeringen om projecten en operaties te financieren. Eigenaars van obligaties zijn schuldeisers of schuldeisers van de emittent.

Obligatiegegevens omvatten de einddatum waarop de hoofdsom van de lening moet worden betaald aan de eigenaar van de obligatie en bevatten gewoonlijk de voorwaarden voor variabele of vaste rentebetalingen door de lener.

In tegenstelling tot aandelen geven obligaties u geen eigendomsrechten. Ze vertegenwoordigen een lening van de koper (u) aan de uitgever van de obligatie.

Zero coupon obligatie betekenis

Aangezien een zero-coupon obligatie geen periodieke coupons uitkeert, wordt de obligatie verhandeld met een korting op de nominale waarde. Overweeg de tijdswaarde van geld om te begrijpen waarom.

De tijdswaarde van geld is een concept dat illustreert dat geld nu meer waard is dan een identiek bedrag in de toekomst

Voorbeeld:
Een belegger zou vandaag liever  € 100 ontvangen dan € 100 over een jaar. Door vandaag € 100 te ontvangen, kan de belegger dat geld op een spaarrekening zetten en rente verdienen (waardoor hij over een jaar meer dan € 100 heeft).

Het bovenstaande idee uitbreiden naar zero-coupon obligatie, een belegger die de obligatie vandaag koopt, moet worden gecompenseerd met een hogere toekomstige waarde. Daarom moet een zero-coupon obligatie met korting worden verhandeld, omdat de emittent de belegger een rendement moet bieden voor de aankoop van de obligatie.

Zero-coupon obligatie berekening

De formule die gebruikt wordt om de prijs van een zero-coupon obligatie te berekenen is [1]:

Zero coupon obligatie formule

Waar:

  • Nominale waarde is de toekomstige waarde (vervaldag) van de obligatie
  • r is het vereiste rendement of rentepercentage
  • n is het aantal jaren tot de vervaldag

Voordelen en nadelen van zero-coupon obligatie

Voordeel:
Aangezien zero-coupon obligatie geen regelmatige rentebetalingen bieden, moeten hun emittenten een manier vinden om ze aantrekkelijker te maken voor beleggers. Als gevolg hiervan hebben deze obligaties vaak een hoger rendement dan traditionele obligaties.

Nadeel:
Sommige obligatiehouders willen niet wachten tot de vervaldag om hun uitbetaling te krijgen. Maar als u uw obligatie vroeg wilt verkopen, weet dan dat de prijs erg onderhevig is aan renteschommelingen.

Obligatieprijzen hebben een omgekeerde relatie met de rentetarieven, wat betekent dat hun marktwaarde daalt als de rente stijgt. Dat geldt in het algemeen voor obligaties, maar zero-coupon obligaties zijn bijzonder gevoelig: aangezien ze geen rentebetalingen doen, hangt de hoogte van de uitbetaling die u van de obligatie krijgt volledig af van de huidige waarde op het moment dat deze wordt verkocht.

Conclusie | Wat is een Zero-coupon obligatie?

Kortom, het verschil tussen zero-coupon obligaties en alle andere obligaties is dat u niet regelmatig beleggingsrente ontvangt. Integendeel, wanneer de obligatie afloopt, ontvangt u een afkoopsom.

Daarom is zero-coupon obligaties meestal het beste voor het kopen en vasthouden van beleggers met specifieke financiële doelen en een specifieke toekomende tijd. Als u bijvoorbeeld de hbo-opleiding van uw kind wilt financieren of contant geld bij de hand wilt hebben wanneer u met pensioen gaat, kan een zero-coupon obligatie een verstandige zet zijn.

U weet wanneer de investering terugverdiend kan worden en wat het exacte rendement is. Je hebt alles tegen een gereduceerde prijs afgesloten. Zie ook onze andere artikel over callabe obligatie

Redactioneel Disclaimer: Alle beleggers wordt geadviseerd om hun eigen onafhankelijke onderzoek naar beleggingsstrategieën te doen voordat ze een beleggingsbeslissing nemen. Bovendien worden beleggers erop gewezen dat de prestaties van beleggingsproducten uit het verleden geen garantie zijn voor toekomstige prijsstijgingen.