Wat is een fysieke ETF?

Wat is een Fysieke ETF? De Fysieke ETF of vaak een traditionele ETF genoemd, volgt verschillende indexen om als doel de resulaten van die indexen te repliceren door daadwerkelijk alle componenten van de basisindex te bezitten. De portefeuille manager van de ETF is verantwoordelijk voor het beheer van de cashflow uit rente- en dividendbetalingen en beleggerstransacties. De bekenste ETF is de ETF die de S&P 500 volgt, de S&P 500 Index, of Standard & Poor’s 500 Index, is een naar marktkapitalisatie gewogen index van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS.
Wat is een ETF?
Exchange-traded funds (ETF’s) zijn een kostenefficiënte manier om toegang te krijgen tot een verscheidenheid aan beleggingsblootstellingen en zijn daarom erg populair geworden onder beleggers. De eerste ETF werd in 1993 geïntroduceerd. Het was een belangrijke innovatie op het gebied van financiën. Om de vraag naar transparante, liquide, kosteneffectieve gediversifieerde beleggingsproducten bij te houden, zijn in de loop der jaren nieuwe en geavanceerde versies van ETF’s ontwikkeld.
In het kort is de ETF de eenvoudigste manier om een “index te kopen” aangezien een ETF in een enkele transactie op de beurs aangeschaft kan worden.
Fysieke ETF betekenis
Fysieke ETF’s zijn de meest traditionele vorm van een ETF die teruggaat tot het begin, rond 1990. Dit type fonds verwerft en houdt de onderliggende activa of effecten waarop de waarde van de ETF is gebaseerd of wordt ‘gevolgd’. Fysieke ETF’s spelen een integrale rol in de wereldwijde ETF-industrie, die is gegroeid van een marktkapitalisatie van 417 miljard dollar in 2005 tot 4,4 biljoen dollar in 2017 [1].
De samenstelling van fysieke ETF’s biedt geïnteresseerde beleggers een directe methode om een specifiek actief, effect of groepering van beide aan te trekken. Als een belegger bijvoorbeeld besluit een longpositie in te nemen op de Amerikaanse aandelenmarkt, kan het kopen van de Vanguard S&P 500 of de iShares Core S&P 500 ETF een haalbare manier zijn. Zodra de aankoop is uitgevoerd, bezit de belegger aandelen van de gerelateerde ETF, die gekoppeld is aan de prestaties van de Standard & Poor’s 500 (S&P 500). Vanwege de directe activa/ETF-relatie zijn de trackingfouten matig en zijn de kosten lager dan die van standaard beleggingsfondsen.
Een meerderheid van de ETF-handel vindt plaats via de fysieke variant. Aandelen, obligaties en metalen (met name goud) worden vaak als veiliger beschouwd omdat het fonds wordt ondersteund door een harde activa.
Voordelen en nadelen van fysieke ETFs
Voordelen:
- Diversificatie
Een ETF kan blootstelling geven aan een groep aandelen of marktsegmenten. Een ETF kan een breder scala aan aandelen volgen, of zelfs proberen het rendement van een land of een groep landen na te bootsen. - Lagere Fees
In vergelijking met actief beheerde fondsen (meestal beleggingsfondsen) is de kostenratio (fees) van passief beheerde ETF’s veel lager.
Wat drijft de kostenratio van beleggingsfondsen op? Beheervergoedingen, facturering van aandeelhoudersvergaderingen op fondsniveau, marketingvergoedingen, bestuursvergoedingen en andere servicevergoedingen, evenals verkoop- en distributievergoedingen. - Beperkte vermogenswinstbelasting
ETF’s kunnen fiscaal voordeliger zijn dan beleggingsfondsen. Als passief beheerde portefeuille zijn de vermogenswinsten van ETF’s (en indexfondsen) over het algemeen lager dan die van actief beheerde beleggingsfondsen.Aan de andere kant, als de beheerder effecten met winst verkoopt, moet het beleggingsfonds vermogenswinsten teruggeven aan de aandeelhouders. Het uitkeringsbedrag is gebaseerd op het investeringsaandeel van de houder en is belastbaar. Als andere houders van beleggingsfondsen verkopen vóór de registratiedatum, zullen de andere houders de vermogenswinsten verdelen en als gevolg daarvan belasting betalen, zelfs als de totale waarde van het fonds daalt.
Nadelen:
- Soms minder diversificatie
Voor sommige sectoren of buitenlandse aandelen kunnen beleggers vanwege een beperkte groep aandelen in de marktindex beperkt zijn tot large-capaandelen. Een gebrek aan blootstelling aan mid- en small-capbedrijven zou potentiële groeimogelijkheden buiten het bereik van ETF-beleggers kunnen houden. - Kosten kunnen hoger zijn
De meeste mensen vergelijken het handelen in ETF’s met het handelen in andere fondsen, maar als u ETF’s vergelijkt met beleggen in een specifiek aandeel, dan zijn de kosten hoger. De werkelijke commissie die aan de makelaar wordt betaald, kan hetzelfde zijn, maar er zijn geen beheerskosten voor een aandeel. Naarmate er meer niche-ETF’s worden gecreëerd, is de kans groter dat ze een index met een laag volume volgen. Dit kan resulteren in een hoge bied/laat spread. Misschien vindt u een betere prijs door in de werkelijke aandelen te beleggen. - Lagere dividendopbrengsten
Er zijn ETF’s die dividenden uitkeren, maar het rendement is misschien niet zo goed als het bezit van hoogrentende aandelen of een groep aandelen. Het risico dat gepaard gaat met het bezit van een ETF is vaak laag, maar als beleggers het risico kunnen nemen, kan het dividendrendement veel hoger zijn. Hoewel u aandelen met het hoogste dividendrendement kunt kiezen, volgen ETF’s de bredere markt, waardoor het gemiddelde totale rendement lager zal zijn.
Conclusie | Wat is een fysieke ETF?
ETF’s worden door verschillende beleggers gebruikt om beleggingsportefeuilles op te bouwen of om blootstelling te krijgen aan specifieke sectoren. Ze worden verhandeld als aandelen, maar kunnen qua prijsveranderingen ook worden vergeleken met een breder scala aan beleggingen of zelfs de hele index. Ze hebben veel voordelen, vooral in vergelijking met andere beheerde fondsen zoals beleggingsfondsen.
Maar voordat u een bestelling plaatst om een ETF te kopen, moet u zich bewust zijn van enkele tekortkomingen. In termen van diversificatie en dividenden kunnen de opties beperkter zijn. Tools zoals ETF’s die voor hun brood afhankelijk zijn van indexen, kunnen ook ten onder gaan aan indexen – er zijn geen slimme managers om de prestaties te beschermen tegen neerwaartse trends. Tot slot, wanneer u beslist of ze geschikt voor u zijn, moet u rekening houden met de fiscale implicaties van ETF’s (zoals bij elke belegging).
Redactioneel Disclaimer: Alle beleggers wordt geadviseerd om hun eigen onafhankelijke onderzoek naar beleggingsstrategieën te doen voordat ze een beleggingsbeslissing nemen. Bovendien worden beleggers erop gewezen dat de prestaties van beleggingsproducten uit het verleden geen garantie zijn voor toekomstige prijsstijgingen.