De Top 5 Beste Duurzame ETF In 2022

Duurzame ETF

Het investeren in duurzame ETF’s wordt steeds aantrekkelijker, het kiezen van de beste duurzame ETF wordt daardoor ook moeilijker. Wil jij investeren in een duurzame ETF gefocust op zonne energie of wind energie? In dit artikel wordt besproken welke 5 duurzame ETF’s momenteel het beste zijn op de markt. Aan het einde van dit artikel kan je zelf kiezen welke duurzame ETF of duurzame ETF’s bij jouw portefeuille het beste past.

Inhoudsopgave: Duurzame ETF

Samenvatting van beste duurzame ETF

Voor de samenvatting lezers onder ons, hebben wij in de onderstaande tabel een overzicht gemaakt van alle duurzame ETF’s uit dit artikel met de meest belangrijke punten. Verder in het artikel kun je meer informatie in detail vinden over elke ETF. 

Top 5 beste duurzame ETF:

Dit gedeelte van de artikel is subjectief, er is geen feitelijke lijst van wat de beste duurzame ETF’s zijn. Niemand kan namelijk de toekomst voorspellen. Maar dit zijn de duurzame ETF’s die wij de beste vinden:

1. iShares Global Green Bond ETF (BGRN)

De iShares Global Green Bond ETF, met het tickersymbool BGRN, omvat alleen obligaties die voldoen aan de MSCI’s Green Bond Principles. Kort gezegd betekent dit dat de obligaties moeten worden gebruikt om projecten te financieren die verband houden met energie-efficiëntie, klimaatadaptatie, waterduurzaamheid, bestrijding van vervuiling, groen bouwen en andere milieukwesties.

Er zijn ook onafhankelijke procedures die door de emittenten van obligaties moeten worden gebruikt om milieuprojecten te evalueren en te selecteren en om nauwkeurig te rapporteren over de impact die deze projecten hebben gehad. Dit relatief nieuwe fonds liet in 2018 een rendement van 1,1% zien, met een kostenratio van 0,20% en ongeveer 81,75 miljoen aan beheerd vermogen.

Duurzame ETF iShares Global Green Bond ETF

2. SPDR S&P 500 Fossil Fuel Reserves Free ETF (SPYX)

Met het tickersymbool SPYX is dit een van de nieuwere fondsen op de markt, operationeel sinds eind 2015. Dit fonds heeft een specifiek doel en een specifieke strategie.

Het volgt een subset van de S&P 500 Index, verwijdert bedrijven die fossiele brandstofreserves bezitten, dat wil zeggen ruwe olie, aardgas en thermische steenkool, en creëert effectief een S&P 500 Fossil Fuel Free Index, met als doel ongeveer hetzelfde rendement te repliceren als de volledige index.

Dit betekent dat het fonds 486 participaties heeft en zeker succes heeft gehad, met aandelen die in de eerste drie jaar van exploitatie ongeveer 15% opleverden. Het heeft momenteel € 643,50 miljoen aan activa onder beheer, met een kostenratio van 0,25%.

Duurzame ETF SPDR S&P 500 FOSSIL FUEL RESERVES FREE ETF

3. iShares MSCI ACWI Low Carbon Target ETF (CBRN)

Dit fonds, met het tickersymbool CRBN, doet precies wat de naam doet vermoeden, en volgt koolstofarme bedrijven op zodat milieubewuste klanten ervoor kunnen zorgen dat ze beleggen in bedrijven die zich inzetten voor het verlagen van de CO2-uitstoot en het verkleinen van hun totale CO2-voetafdruk.

Hoewel er tal van bedrijven zijn die streven naar een CO2-voetafdruk van netto nul, is het fonds niet zo ambitieus en streeft het ernaar om simpelweg bedrijven op te nemen die minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, met een lagere koolstofblootstelling dan gemiddeld.
Het goedkope fonds richt zich op milieu-impact en claimt niet bedrijven te volgen op alle ESG-criteria. Het heeft meer dan 1.200 belangen, in de VS en in het buitenland, met enkele grote namen, waaronder Microsoft, Apple en Amazon. De huidige activa onder beheer bedragen
€ 455,56 miljoen met een kostenratio van 0,20%.

Duurzame ETF ISHARES MSCI ACWI LOW CARBON TARGET ETF

4. US Vegan Climate ETF (VEGN)

De allereerste ‘veganistische ETF’ kwam in september 2019 op de markt en werd geprezen als misschien wel de meest specifieke ETF ooit gelanceerd. Handelend op de New York Stock Exchange, onder het tickersymbool VEGN, wordt het fonds aangeboden door het in Europa gevestigde Beyond Advisors IC.

In het prospectus van het fonds staat dat het doel is om ‘de zorgen van veganisten, dierenliefhebbers en milieuactivisten weg te nemen door investeringen te vermijden in bedrijven waarvan de activiteiten rechtstreeks bijdragen aan dierenleed, vernietiging van de natuurlijke omgeving en klimaatverandering’.

Hoewel het nog vroeg is om te voorspellen hoe het fonds op lange termijn zal presteren, handelde het op de eerste dag meer dan € 4 miljoen, liet het een groei van 0,36% zien in de eerste maand en, minder dan twee maanden na de oprichting, een groei van 0,62%.

Duurzame ETF US Vegan Climate ETF

5. iShares MSCI KLD 400 Social ETF (DSI)

Deze duurzame ETF werd voor het eerst opgericht in 2006 en volgt een index van verschillende en diverse bedrijven, zorgvuldig gescreend op ecologische, sociale en bestuurskenmerken. Het fonds heeft 400 posities verspreid over verschillende sectoren, waaronder technologie, gezondheidszorg, energie en nutsbedrijven.

Aandelen zijn onder meer Microsoft, Facebook, Verizon, Visa, Home Depot, Procter & Gamble en Alphabet. Het fonds heeft ongeveer € 2,19 miljard aan beheerd vermogen, met een kostenratio van 0,25%.

Duurzame ETF Shares MSCI KLD 400 Social ETF

Hoe kies je de beste duurzame ETF's

Er zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de beste duurzame ETF’s om in te beleggen, zoals hieronder.

  • Niveau van activa
    De beste ETF moet een minimaal activaniveau hebben, een gemeenschappelijke drempel van ten minste  10 miljoen. Een ETF met activa onder dit minimum zal waarschijnlijk een beperkte interesse van beleggers hebben.
  • Handelsactiviteit
    Voor de ETF moet u rekening houden met voldoende dagelijkse transacties. Het handelsvolume is een uitstekende indicator voor de liquiditeit, ongeacht de activaklasse.
  • Verborgen waarde
    Houd bovendien rekening met de onderliggende index of activaklasse van de ETF’s voordat je besluit erin te beleggen. Vanuit het oogpunt van diversificatie kan het de voorkeur hebben om te beleggen in een ETF die is gebaseerd op een brede gevolgde index.

Beste broker voor duurzame ETF's

Volgens onze schrijfers is gebleken dat DEGIRO de beste broker is om te starten met beleggen in duurzame ETF’s. DEGIRO heeft zijn eigen kernselectie waarin de duurzame ETF’s worden gecategoriseerd in verschillende sectoren.

Conclusie - Beste Duurzame ETF

Het goedkope, transparante karakter van ETF’s maakt het een perfecte optie voor diversificatie. ETF’s hebben een goedkoop instappunt en het is gemakkelijk om de soorten activa die u koopt te zien. Wanneer u echter overstapt op een duurzaam ETF met hefboomwerking en inverse ETF’s, loopt u meer risico. De beloningen en risico’s worden dan ook vermenigvuldigd.

Veel, maar niet alle brokers bieden handel in ETF’s aan, en van degenen die dat wel doen, zullen niet alle brokers duurzame ETF’s aanbieden. Een nederlandse broker die wel een reeks duurzame ETF’s aanbieden is DEGIRO. U kunt de activalijst van elke online broker doorzoeken met de naam van een specifiek fonds of het bijbehorende tickersymbool.

Wilt u uw ETF portefeuille diversifiëren? Zie dan onze andere gerelateerde artikelen hier onder. 

RELATED POSTS

Redactioneel Disclaimer: Alles wat in dit artikel staat is onze mening. Wij geven geen financieel advies. Alle beleggers wordt geadviseerd om hun eigen onafhankelijke onderzoek naar beleggingsstrategieën te doen voordat ze een beleggingsbeslissing nemen. Bovendien worden beleggers erop gewezen dat de prestaties van beleggingsproducten uit het verleden geen garantie zijn voor toekomstige prijsstijgingen.