Beste ETF voor 2022

Beste ETF

Wat is de beste ETF in 2022? In dit artikel vertellen we je over de beste ETF’s die je kan helpen met het beginnen van investeren. We leggen ook kort uit wat een ETF inhoud als je al voorkennis hebt en gewoon wilt weten welke ETF’s wij aanraden zie kopje 4 “Beste ETF in 2022.

Exchange Traded Funds (ETF’s) hebben een lange weg afgelegd sinds het eerste Amerikaanse fond, Standard & Poor’s Depositary Receipts, beter bekend als spiders (SPDR’s), die in 1993 werd gelanceerd. Deze eerste ETF volgt de S&P 500 en zijn populariteit bij beleggers leidde tot de introductie van ETF’s op basis van andere Amerikaanse benchmark aandelen indices, zoals de Dow Jones Industrial Average en de Nasdaq 100.

Vanaf hun prille begin als trackers van aandelenindexen, zijn ETF’s uitgegroeid tot een enorm scala aan beleggingskeuzes, maar ze zijn niet allemaal even kwalitatief.

De keerzijde van de fenomenale groei in ETF’s is in feite dat het risico vergroot dat sommige van hen zullen worden geliquideerd, voornamelijk vanwege een gebrek aan interesse van beleggers en dat maakt het des te belangrijker om verstandig te kiezen.

Inhoudsopgave

Wat is een ETF

Een Exchange Traded Fund (ETF) lijkt veel op een beleggingsfond. Doorgaans volgen ETF’s een bepaalde index, sector, grondstof of ander bedrijfsmiddel, maar in tegenstelling tot beleggingsfondsen kunnen ETF’s op de beurs worden gekocht of verkocht op dezelfde manier als een gewone aandelen. Een ETF kan worden gestructureerd om alles te volgen, van de prijs van een individuele grondstof tot een grote en diverse verzameling van aandelen (bijvoorbeeld tech -, bio – en duurzame aandelen). Er kunnen zelf ETF’s gekozen worden die specifieke beleggingsstrategieën volgen. 

ETF’s zijn dus handig omdat je gemakkelijk meerdere aandelen kunt kopen zonder al te veel onderzoek te doen naar individuele bedrijven. Door ETF’s aan jouw portefeuille toe te voegen, kunt je jouw posities beter diversifiëren. Dit verkleint jouw kansen om in korte tijd veel geld te verliezen, wat het een geweldige manier maakt om risico te beperken. 

Voor meer informatie over ETF’s zie onze gedetailleerde artikel over ETF’s

Een Brede selectie van ETF's beperken

De keuzes in de ETF-ruimte omvatten traditionele index-ETF’s op basis van Amerikaanse en internationale aandelenindexen en subindexen, en andere die benchmarkindices volgen in obligaties, grondstoffen en futures. Er zijn ETF’s die zijn gebaseerd op beleggingsstijl (waarde, groei of een combinatie van beide) en die zich richten op marktkapitalisatie.

U zult ook ETF’s met hefboomwerking vinden die een veelvoud van rendementen (of verliezen) bieden op basis van de bewegingen van de onderliggende index, evenals inverse ETF’s die stijgen wanneer de markt daalt en vice versa.

Als belegger is het eerste dat u moet doen dit enorme gebied van ETF’s beperken en u concentreren op alleen die ETF’s die passen bij uw portefeuille en beleggingsstrategie. Er zijn veel manieren om dit te doen. 

Er zijn momenteel meer dan 2.000 ETF’s genoteerd aan Amerikaanse beurzen met een gecombineerd vermogen van meer dan € 7 biljoen.

De juiste ETF kiezen

Gezien het grote aantal ETF-keuzes waar beleggers nu mee te maken hebben, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • Handelsactiviteit: een belegger moet dagelijkst controleren of de ETF die wordt overwogen in voldoende volume wordt verhandeld. Het handelsvolume in de meest populaire ETF’s loopt dagelijks op in miljoenen aandelen. Sommige ETF’s worden nauwelijks verhandeld. Het handelsvolume is een uitstekende indicator voor de liquiditeit. Over het algemeen geldt: hoe hoger het handelsvolume voor een ETF, hoe meer liquide deze waarschijnlijk zal zijn. Dit zijn vooral belangrijke overwegingen wanneer het tijd is om de ETF te verkopen.
  • Niveau van bezit (‘asset’): Om als een levensvatbare investeringskeuze te worden beschouwd, moet een ETF een minimumniveau aan bezit hebben, met een gemeenschappelijke drempel van ten minste $ 10 miljoen. Een ETF met een bezit onder deze drempel heeft waarschijnlijk een beperkte interesse van beleggers. Net als bij een aandeel vertaalt een beperkte interesse van beleggers zich in een slechte liquiditeit en brede spreads.
  • Marktpositie: de eerste ETF-uitgever voor een bepaalde sector heeft een behoorlijke kans om grotendeels van het bezit over te nemen. Het is verstandig om ETF’s te vermijden die dus slechts een imitatie zijn van een origineel idee, omdat ze zich misschien niet onderscheiden van hun rivalen en dus niet zo aantrekkelijk zijn. 

Beste ETF in 2022

Dit gedeelte van de artikel is subjectief, er is geen feitelijke lijst van wat de beste ETF’s zijn. Niemand kan namelijk de toekomst voorspellen. Maar dit zijn de ETF’s die wij de beste vinden:

1. Vanguard S&P500 ETF (VUSA)

Vanguard’s S&P500 ETF is ontworpen om de S&P500 zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Met deze ETF krijgt u in één transactie de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten.

De S&P500 heeft een behoorlijke spreiding, maar alle aandelen zijn Amerikaanse aandelen, met de overgrote meerderheid uit de technische sector. Dat komt omdat de grootste bedrijven in Amerika in technologie zitten, zoals Apple, Amazon, Microsoft en Facebook.

Beste ETF VUSA

Meer informatie over de Vanguard S&P500 ETF Trust op morningstar.

2. iShares S&P500 ETF (IUSA)

De iShares S&P500 ETF volgt de S&P500-index. De spreads zijn iets anders dan de ETF’s van Vanguard. De vermogensbeheerders kennen bijvoorbeeld iets hogere percentages toe aan onder meer Apple en Microsoft. Dit verklaart ook het verschil in opbrengst.

Beste ETF IUSA

Meer informatie over de iShares S&P500 ETF Trust op morningstar.

3. SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)

De SPDR S&P 500 ETF Trust streeft naar beleggingsresultaten die, vóór kosten, in het algemeen overeenkomen met de prijs en het rendement van de S&P 500 Index. SPY, gelanceerd in januari 1993, was het allereerste beursgenoteerde fonds in de Verenigde Staten.

Beste ETF IUSA

Meer informatie over de SPDR S&P 500 ETF Trust op morningstar.

Beste broker voor ETF | Waar kan je de beste ETF's kopen in 2022?

Volgens onze schrijfers is gebleken dat DEGIRO de beste broker is om te starten met beleggen in ETF’s. DEGIRO heeft een eigen kernselectie waarin de ETF’s worden gecategoriseerd in verschillende sectoren. Begin met beleggen in ETF’s. 

Conclusie | Beste ETF 2022

Bij het selecteren van een ETF moeten beleggers rekening houden met factoren zoals het  bezit niveau, het handelsvolume en de onderliggende index. In het geval dat een ETF moet worden geliquideerd, moet een belegger beslissen of hij de ETF wilt verkopen voordat hij stopt met handelen of wachten tot het liquidatieproces is voltooid, waarbij de nodige aandacht wordt besteed aan de fiscale aspecten van de ETF-verkoop. Het is dus extra lastig om een keuze te maken voor de beste ETF. Er zijn ook enorm veel ETF’s die we natuurlijk niet allemaal hebben onderzocht maar de besproken ETF’s zijn volgens onze mening een goed begin.

RELATED POSTS

  • Wat is een ETF
  • Duurzame ETF 
  • Waterstof ETF
  • Dividend ETF

Redactioneel Disclaimer: Alles wat in dit artikel staat is onze mening. Wij geven geen financieel advies. Alle beleggers wordt geadviseerd om hun eigen onafhankelijke onderzoek naar beleggingsstrategieën te doen voordat ze een beleggingsbeslissing nemen. Bovendien worden beleggers erop gewezen dat de prestaties van beleggingsproducten uit het verleden geen garantie zijn voor toekomstige prijsstijgingen.