Wat Is NFT

Dit artikel is geupdate op : 02/01/2022

Wat Is NFT

Dit artikel is geupdate op : 02/01/2022

Wat Is NFT

Source: Minebest

Er gaat niets boven een explosie van blockchain-nieuws om je te laten denken: “Eh… wat is hier aan de hand?” Dat is het gevoel dat ik heb ervaren toen ik las dat Grimes miljoenen dollars kreeg voor NFT’s of dat Nyan Cat als één geheel werd verkocht. En tegen de tijd dat we allemaal dachten dat we een beetje wisten wat de deal was, zette de oprichter van Twitter een gesigneerde tweet te koop als NFT.

U vraagt ​​zich misschien af: wat is eigenlijk een NFT?

Oké, laten we beginnen met de basis:

Wat Is NFT en Waar Staat NFT voor?

Wat Is NFT en Waar Staat NFT voor?

NFT staart kort voor Non Fugible Token (NFT). “Non-fungible” of  betekent min of meer dat het uniek is en niet kan worden vervangen door iets anders. Een bitcoin is bijvoorbeeld fungibel je kan het ruilen voor een andere bitcoin en je hebt precies hetzelfde. Een unieke ruilkaart is echter niet-fungible. Als je het voor een andere kaart zou ruilen, zou je iets heel anders hebben. Je ruilde bijvoorbeeld een Pokemon kaart de 1e editie Charizard op en kreeg een 1909 T206 Honus Wagner, dat zijn compleet verschillende dingen. 

Een NFT is een digitaal item dat objecten uit de echte wereld vertegenwoordigt, zoals kunst, muziek, in-game-items en video’s. Ze worden online gekocht en verkocht, vaak met cryptocurrency, en ze zijn over het algemeen gecodeerd met dezelfde onderliggende software als veel crypto’s.

Hoewel ze al sinds 2014 bestaan, winnen NFT’s nu aan bekendheid omdat ze een steeds populairdere manier worden om digitale kunstwerken te kopen en verkopen. Sinds november 2017 is er maar liefst $ 174 miljoen uitgegeven aan NFT’s.

NFT’s zijn over het algemeen ook uniek in hun soort, of ten minste een van een zeer beperkte oplage, en hebben unieke identificatiecodes. “In wezen creëren NFT’s digitale schaarste”, zegt Arry Yu, voorzitter van de Washington Technology Industry Association Cascadia Blockchain Council en managing director van Yellow Umbrella Ventures.

Dit staat in schril contrast met de meeste digitale creaties, die bijna altijd oneindig voorradig zijn. Hypothetisch gezien zou het afsnijden van het aanbod de waarde van een bepaald actief moeten verhogen, ervan uitgaande dat er vraag naar is.

Maar veel NFT’s, althans in deze begintijd, waren digitale creaties die al ergens anders in een of andere vorm bestaan, zoals iconische videoclips van NBA-games of beveiligde versies van digitale kunst die al op Instagram rondzweven.

De beroemde digitale kunstenaar Mike Winklemann, beter bekend als ‘Beeple’, maakte bijvoorbeeld een compositie van 5.000 dagelijkse tekeningen om misschien wel de beroemdste NFT van het moment te creëren, ‘EVERYDAYS: The First 5000 Days’, dat voor een recordbedrag bij Christie’s werd verkocht. het breken van $ 69,3 miljoen.

Iedereen kan de afzonderlijke afbeeldingen, of zelfs de hele collage van afbeeldingen, gratis online bekijken. Dus waarom zijn mensen bereid miljoenen uit te geven aan iets dat ze gemakkelijk kunnen screenen of downloaden?

Omdat een NFT de koper in staat stelt het originele item te bezitten. Niet alleen dat, het bevat ingebouwde authenticatie, die dient als eigendomsbewijs. Verzamelaars waarderen die “digitale opscheprechten” bijna meer dan het item zelf.

Hoe werken NFT's?

Hoe werken NFT's?

Op een zeer hoog niveau maken de meeste NFT’s deel uit van de Ethereum-blockchain. Ethereum is een cryptocurrency, zoals bitcoin of dogecoin, maar de blockchain ondersteunt ook deze NFT’s, die extra informatie opslaan waardoor ze anders werken dan bijvoorbeeld een ETH-munt. Het is vermeldenswaard dat andere blockchains hun eigen versies van NFT’s kunnen implementeren.

Wat kan je allemaal halen?

Wat kan je allemaal halen?

Wat Is NFT Cryptokitties

Voorbeeld van een NFT: Cryptokitties

NFT’s kunnen echt alles digitaal zijn (zoals tekeningen, muziek en meer! Maar veel van de huidige opwinding gaat over het gebruik van technologie om digitale kunst te verkopen.

Een NFT wordt gemaakt of “geslagen” van digitale objecten die zowel materiële als immateriële items vertegenwoordigen, waaronder:

  • Kunst
  • Muziek
  • Designer sneakers
  • Virtuele avatars en skins voor videogames
  • Video’s en sporthoogtepunten
  • GIF’s
  • Verzamelobjecten

In wezen zijn NFT’s als fysieke verzamelobjecten, alleen digitaal. Dus in plaats van een echt olieverfschilderij aan de muur te hangen, krijgt de koper in plaats daarvan een digitaal bestand.

Ze krijgen ook exclusieve eigendomsrechten. Dat klopt: NFT’s kunnen slechts één eigenaar tegelijk hebben. De unieke gegevens van NFT’s maken het gemakkelijk om hun eigendom te verifiëren en tokens over te dragen tussen eigenaren. De eigenaar of maker kan er ook specifieke informatie in opslaan. Kunstenaars kunnen bijvoorbeeld hun kunstwerken signeren door hun handtekening op te nemen in de metadata van een NFT.

Waar worden NFT's voor gebruikt?

Waar worden NFT's voor gebruikt?

Wat Is NFT Art

Blockchain-technologie en NFT’s bieden artiesten en makers van inhoud een unieke kans om geld te verdienen met hun waren. Zo zijn kunstenaars niet langer afhankelijk van galeries of veilinghuizen om hun kunst te verkopen. In plaats daarvan kan de artiest het rechtstreeks aan de consument verkopen als een NFT, waardoor ze ook meer van de winst kunnen houden. Bovendien kunnen kunstenaars royalty’s programmeren, zodat ze een percentage van de verkoop ontvangen wanneer hun kunst aan een nieuwe eigenaar wordt verkocht. Dit is een aantrekkelijke eigenschap, aangezien kunstenaars over het algemeen geen toekomstige opbrengsten ontvangen nadat hun kunst voor het eerst is verkocht.

Kunst is niet de enige manier om geld te verdienen met NFT’s. Merken als Charmin en Taco Bell hebben NFT-kunst met een thema geveild om geld in te zamelen voor het goede doel. Charmin noemde zijn aanbod “NFTP” (niet-fungible toiletpapier), en Taco Bell’s NFT-kunst was binnen enkele minuten uitverkocht, met de hoogste biedingen die binnenkwamen op 1,5 verpakte ether (WETH) – gelijk aan $ 3.723,83 op het moment van schrijven.

Nyan Cat, een GIF uit het 2011-tijdperk van een kat met een pop-taartlichaam, werd in februari verkocht voor bijna $ 600.000. En NBA Top Shot genereerde eind maart meer dan $ 500 miljoen aan omzet. Een enkele LeBron James hoogtepunt NFT bracht meer dan $ 200.000 op.

Zelfs beroemdheden als Snoop Dogg en Lindsay Lohan springen op de NFT-trein en geven unieke herinneringen, kunstwerken en momenten vrij als beveiligde NFT’s.

Hoe kan je NFT's kopen?

Hoe kan je NFT's kopen?

Als je graag je eigen NFT-verzameling wilt starten, moet je een aantal belangrijke items aanschaffen:

Eerst moet u een digitale portemonnee aanschaffen waarmee u NFT’s en cryptocurrencies kunt opslaan. U zult waarschijnlijk wat cryptocurrency moeten kopen, zoals Ether, afhankelijk van welke valuta uw NFT-provider accepteert. Je kunt nu crypto kopen met een creditcard op platforms zoals Coinbase, Kraken, eToro en zelfs PayPal en Robinhood. U kunt het dan van de uitwisseling naar uw portemonnee naar keuze verplaatsen.

Houd rekening met de kosten bij het onderzoeken van opties. De meeste beurzen brengen ten minste een percentage van uw transactie in rekening wanneer u crypto koopt.

Zie onze andere artikel over hoe u Crypto kunt kopen

Populaire NFT marktplaats
Zodra u uw portemonnee hebt ingesteld en gefinancierd, is er geen tekort aan NFT-sites om te winkelen. Momenteel zijn de grootste NFT-marktplaatsen:

  • OpenSea.io: Dit peer-to-peer-platform factureert zichzelf als leverancier van ‘zeldzame digitale items en verzamelobjecten’. Om te beginnen, hoeft u alleen maar een account aan te maken om door NFT-collecties te bladeren. Je kunt stukken ook sorteren op verkoopvolume om nieuwe artiesten te ontdekken.
  • Rarible: Net als OpenSea is Rarible een democratische, open marktplaats waar artiesten en makers NFT’s kunnen uitgeven en verkopen. RARI-tokens die op het platform worden uitgegeven, stellen houders in staat om mee te wegen op functies zoals vergoedingen en communityregels.
Hoewel deze platforms en andere duizenden NFT-makers en -verzamelaars huisvesten, moet u ervoor zorgen dat u uw onderzoek zorgvuldig doet voordat u koopt. Sommige kunstenaars zijn het slachtoffer geworden van imitators die hun werk zonder hun toestemming hebben vermeld en verkocht.
 
Bovendien zijn de verificatieprocessen voor makers en NFT-vermeldingen niet consistent op alle platforms – sommige zijn strenger dan andere. OpenSea en Rarible vereisen bijvoorbeeld geen eigenaarverificatie voor NFT-vermeldingen. Kopersbescherming lijkt op zijn best schaars, dus bij het winkelen voor NFT’s is het misschien het beste om het oude gezegde “caveat emptor” (laat de koper oppassen) in gedachten te houden.
 

Conclusie - Wat Is NFT

Conclusie - Wat Is NFT

Of NFT’s nu wel of niet blijven, ze zijn zeker een nieuw speeltje geworden voor de uber-rijken en er valt echt geld te verdienen, als je het kunt laten gebeuren. NFT’s geven een nieuwe betekenis aan digitale kunst, en de prijzen die bij de uitverkoop worden gezien, geven aan dat het een echt onderdeel is van de toekomst van kunst en verzamelobjecten in het algemeen. 

Met andere woorden, beleggen in NFT’s is een grotendeels persoonlijke beslissing. Als je geld over hebt, is het misschien het overwegen waard, vooral als een stuk betekenis voor je heeft.

Maar houd er rekening mee dat de waarde van een NFT volledig is gebaseerd op wat iemand anders ervoor wil betalen. Daarom zal de vraag de prijs bepalen in plaats van fundamentele, technische of economische indicatoren, die doorgaans de aandelenkoersen beïnvloeden en in het algemeen de basis vormen voor de vraag van beleggers.

Dit alles betekent dat een NFT voor minder kan worden doorverkocht dan u ervoor hebt betaald. Of misschien kunt u het helemaal niet doorverkopen als niemand het wil.

Direct aan de slag met creëren? Je hebt een van de krachtigste beschikbare laptops nodig of zelfs een van deze beste tekentablets.

Wil je meer weten over hoe je geld kan verdienen zie onze andere artikel: Beste manieren om geld te verdienen vanuit huis.

Redactioneel Disclaimer: Alle beleggers wordt geadviseerd om hun eigen onafhankelijke onderzoek naar beleggingsstrategieën te doen voordat ze een beleggingsbeslissing nemen. Bovendien worden beleggers erop gewezen dat de prestaties van beleggingsproducten uit het verleden geen garantie zijn voor toekomstige prijsstijgingen.