Wat Is Crypto

Wat is crypto

De magische wereld van cryptocurrencies begon met de introductie van Bitcoin door Satoshi Nakamoto in 2008. Hoewel Bitcoin verreweg de grootste cryptocurrency blijft qua marktaandeel en aantal gebruikers, zijn er vandaag de dag duizenden andere cryptocurrencies beschikbaar om in te investeren. In wezen zijn al deze cryptocurrencies vergelijkbaar met Bitcoin een digitale valuta die geen enkele entiteit volledig kan beheersen. Niemand kan de regels of het aantal munten in omloop veranderen. In tegenstelling tot de euro kun je er zeker van zijn dat Bitcoin nooit meer dan het huidige in omloop zal zijn. Deze regels worden beschermd door moderne cryptografie, een zeer krachtige massa getallen waar geen enkele computer ter wereld tegen op kan. Later meer over deze cryptografie. Wil je beginnen met investeren in crypto? Zorg dan dat je weet waar je op moet letten! Deze artikel “wat is crypto?” zal je helpen met het begrijpen ervan. 

Wat is Crypto of Cryptocurrency

In de kern is crypto of cryptocurrency meestal gedecentraliseerd digitaal geld dat is ontworpen om via internet te worden gebruikt. Bitcoin, die in 2008 werd gelanceerd, was de eerste cryptocurrency en het blijft verreweg de grootste, meest invloedrijke en bekendste. In het decennium daarna zijn Bitcoin en andere cryptocurrencies zoals Ethereum gegroeid als digitale alternatieven voor geld uitgegeven door overheden.

Crypto is systeem of een soort betaalmethode die online kan worden ingewisseld voor goederen en diensten. Veel bedrijven hebben hun eigen valuta uitgegeven, vaak tokens genoemd, en deze kunnen specifiek worden verhandeld voor het goed of de dienst die het bedrijf levert. Zie ze als arcade-tokens of casinofiches. Je moet echte valuta (euro of dollar) inwisselen voor de cryptocurrencies om toegang te krijgen tot het goed of de dienst.

Cryptocurrencies werken met behulp van een technologie die blockchain wordt genoemd. Blockchain is een gedecentraliseerde technologie verspreid over vele computers die transacties beheert en vastlegt. Een deel van de aantrekkingskracht van deze technologie is de veiligheid.

Crypto's Blockchain

Bron: Visiott

Paar feiten over crypto:

  • De meest populaire crypto, naar marktkapitalisatie, zijn Bitcoin, Ethereum, Ripple en Binance Coin. Sommige lijken op Bitcoin. Anderen zijn gebaseerd op andere technologieën of hebben nieuwe functies waarmee ze meer kunnen doen dan waarde overdragen.
  • Crypto maakt het mogelijk om online waarde over te dragen zonder tussenpersoon zoals een bank of betalingsverwerker, waardoor waarde wereldwijd, bijna onmiddellijk, 24/7, tegen lage kosten kan worden overgedragen.
  • Crypto worden meestal niet uitgegeven of gecontroleerd door een overheid of andere centrale autoriteit. Ze worden beheerd door peer-to-peer-netwerken van computers met gratis open-sourcesoftware. In principe kan iedereen die mee wil doen.
  • Een cryptocurrency-blockchain is vergelijkbaar met de balans of het grootboek van een bank. Elke valuta heeft zijn eigen blockchain, wat een doorlopend, constant opnieuw geverifieerd record is van elke transactie die ooit met die valuta is gedaan. In tegenstelling tot het grootboek van een bank, wordt een crypto-blockchain verdeeld over deelnemers (bezithouders) van het hele netwerk van de digitale valuta
  • Geen enkel bedrijf, land of derde partij heeft er controle over en iedereen kan meedoen. Een blockchain is een wereld technologie die pas recentelijk mogelijk is gemaakt door decennia van computerwetenschap en wiskundige innovaties.

Hoe ontstaan cryptocurrencies?

Cryptocurrencies worden ‘gemined’. Voor een beter begrip van hoe cryptocurrencies worden gemaakt, kunnen we verwijzen naar Bitcoin, dat wordt gemaakt door het proces van ‘mining’. Het ‘mijnbouw’-proces omvat enorme hoeveelheden krachtige computerhardware en veerkrachtige software. Mijnbouw is het proces waarbij cryptocurrency-transacties worden geverifieerd en nieuwe eenheden van cryptocurrency worden gemaakt.

Elke keer dat een cryptocurrency-transactie plaatsvindt, probeert een cryptocurrency-miner, die ook fungeert als een knooppunt op de blockchain waarop deze transacties plaatsvinden, het blok met de transactie-informatie te decoderen. Als persoon X bijvoorbeeld 0,1 Bitcoins naar persoon Y wil sturen, strijden miners op de Bitcoin-blockchain om als eerste het blok te decoderen dat de transactie-informatie bevat.

Het ontsleutelen van het blok verifieert niet alleen de transactie, maar geeft ook informatie over wie hoeveel Bitcoins naar wie heeft gestuurd en op welke tijd en datum. Zodra het blok is gedecodeerd en door de meeste knooppunten op de blockchain als authentiek is geaccepteerd, wordt het blok toegevoegd aan de blockchain.

Soorten Crypto's

De eerste op blockchain gebaseerde cryptocurrencies was Bitcoin, die nog steeds de meest populaire en meest waardevolle is. Tegenwoordig zijn er duizenden alternatieve cryptocurrencies met verschillende functies en specificaties. Sommige hiervan zijn klonen of vorken van Bitcoin, terwijl andere nieuwe valuta’s zijn die helemaal opnieuw zijn opgebouwd. 

Zoals verteld Bitcoin werd in 2008 gelanceerd door een persoon of groep die bekend staat onder het pseudoniem “Satoshi Nakamoto”. In 2022 waren er meer dan 18,8 miljoen bitcoins in omloop met een totale marktkapitalisatie van ongeveer €858,9 miljard, en het cijfer werd regelmatig bijgewerkt. 

Enkele van de concurrerende cryptocurrencies die voortkomen uit het succes van Bitcoin (BTC), bekend als “altcoins”, zijn Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en Binance coin(BNB). Bekijk onze artikel over de beste cryptomunten. Tegen mei 2022 is de totale waarde van alle bestaande cryptocurrencies meer dan €1,4 biljoen en Bitcoin vertegenwoordigt momenteel ongeveer 33% van de totale waarde. 

Beste cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie

Voor- en nadelen van crypto's

Voordelen:
Cryptocurrencies houden de belofte in dat het gemakkelijker wordt om geld rechtstreeks tussen twee partijen over te maken, zonder dat een vertrouwde derde partij zoals een bank of creditcardmaatschappij nodig is. Deze overdrachten worden in plaats daarvan beveiligd door het gebruik van openbare sleutels en privésleutels en verschillende vormen van stimuleringssystemen, zoals Proof of Work of Proof of Stake.

In moderne cryptocurrencies systemen heeft de ‘portemonnee’ of het accountadres van een gebruiker een openbare sleutel, terwijl de privésleutel alleen bekend is bij de eigenaar en wordt gebruikt om transacties te ondertekenen. Overboekingen worden voltooid met minimale verwerkingskosten, waardoor gebruikers de hoge kosten die banken en financiële instellingen voor overboekingen in rekening brengen, kunnen vermijden.

Nadelen:
x
Het semi-anonieme karakter van cryptocurrencies transacties maakt ze zeer geschikt voor tal van illegale activiteiten, zoals het witwassen van geld en belastingontduiking. Voorstanders van cryptocurrencies hechten echter vaak veel waarde aan hun anonimiteit, daarbij verwijzend naar de voordelen van privacy, zoals bescherming voor klokkenluiders of activisten die onder repressieve regeringen leven. Sommige cryptocurrencies zijn meer privé dan andere.

x Bitcoin is bijvoorbeeld een relatief slechte keuze voor het uitvoeren van illegale online zaken, aangezien de forensische analyse van de Bitcoin-blockchain autoriteiten heeft geholpen bij het arresteren en vervolgen van criminelen. Er zijn echter meer op privacy gerichte munten, zoals Dash, Monero of ZCash, die veel moeilijker te traceren zijn.

Waarom zijn Crypto's zo populair?

Cryptocurrencies zijn om verschillende redenen een trend. Hier zijn enkele van de meest populaire redenen waarom mensen in crypto’s investeren:

  • Mensen zien crypto’s zoals Bitcoin en Ethereum als de valuta dat gebruikt zal worden in de toekomst en kopen ze zo snel mogelijk, voordat ze te duur worden.

  • Sommige mensen houden er van het feit dat cryptocurrencies, centrale banken ontslaat van het beheren van hun geld, omdat deze banken na verloop van tijd de waarde van geld verminderen door inflatie.

  • Andere mensen houden van de technologie achter cryptocurrencies, de blockchain, omdat het een gedecentraliseerd verwerkings- en opnamesysteem is en veiliger kan zijn dan traditionele betalingssystemen.

Hoe koop ik Crypto's?

Terwijl sommige cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, kunnen worden gekocht met Euro’s, vereisen andere dat u betaalt met bitcoins of een andere cryptocurrencies. Om cryptocurrencies te kopen, hebt u een ‘portemonnee’ nodig, een online app die uw valuta kan bevatten. Over het algemeen maakt u een account aan op een beurs en kunt u vervolgens echt geld overmaken om cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum te kopen. Hier leest u meer over hoe u in Bitcoin of crypto’s kunt investeren.

Coinbase of Bitvavo is een populaire crypto’s handelsbeurs waar u zowel een portemonnee kunt maken als Bitcoin en andere cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. Ook biedt een groeiend aantal online brokers cryptocurrencies aan zoals eToro. Leer meer over de beste crypto apps

Is investeren in Crypto's een goed idee?

Experts hebben gemengde meningen over investeren in cryptocurrencies. Omdat crypto’s een zeer speculatieve investering is, met het potentieel voor intense prijsschommelingen, raden sommige financiële adviseurs mensen helemaal niet aan om te investeren.

Bitcoin heeft een aantal snelle stijgingen en ineenstortingen doorgemaakt en klom in december 2017 tot € 18.000 per Bitcoin, voordat het in de volgende maanden daalde tot € 8.000. Cryptocurrencies worden dus door sommige economen beschouwd als een kortstondige rage of speculatieve zeepbel.

Er is bezorgdheid dat cryptocurrencies zoals Bitcoin niet geworteld zijn in materiële goederen. Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat de kosten van het produceren van een Bitcoin, die een steeds grotere hoeveelheid energie vereist, direct gerelateerd zijn aan de marktprijs.

Cryptocurrencies blockchains zijn zeer veilig, maar andere aspecten van een cryptocurrencies ecosysteem, waaronder exchanges en wallets, zijn niet immuun voor de dreiging van hacking. In de 10-jarige geschiedenis van Bitcoin zijn verschillende online uitwisselingen het onderwerp geweest van hacking en diefstal, soms met gestolen “munten” ter waarde van miljoenen dollars.

Desalniettemin zien veel waarnemers potentiële voordelen in cryptocurrencies, zoals de mogelijkheid om waarde te behouden tegen inflatie en uitwisseling te vergemakkelijken, terwijl ze gemakkelijker te transporteren en te verdelen zijn dan edele metalen en buiten de invloed van centrale banken en regeringen bestaan.

Conclusie | Wat Zijn Crypto's

Cryptocurrencies zijn systemen die veilige online betalingen mogelijk maken, uitgedrukt in virtuele “tokens”. Veel experts zien blockchaintechnologie als een serieus potentieel voor toepassingen zoals online stemmen en crowdfunding, en grote financiële instellingen zoals JPMorgan Chase (JPM) zien het potentieel om de transactiekosten te verlagen door de betalingsverwerking te stroomlijnen.

Investeren in crypto’s of NFTs kan een geweldige manier zijn om uw vermogen in de loop van de tijd op te bouwen, of u nu een risico neemt of een veiligere route kiest, het zoeken naar inkomstengenererende investeringen zal u op de lange termijn helpen en crypto kan dat zijn. Maar onthoud dat het belangrijkste is om je onderzoek altijd goed te doen en nooit te investeren zonder een back-upreserve te hebben (raad een back-up van minimaal 6 maanden aan). Met zoveel verschillende mogelijkheden die er zijn (een van de populaire mogelijkheden is NFT zie onze artikel “Wat is NFT” voor meer informatie) , is het een perfect moment om uw geld te investeren en uw weg voort te zetten om vervroegd met pensioen te gaan.

Wil je meer weten over hoe je geld kan verdienen zie onze andere artikel: “Beste manieren om geld te verdienen vanuit huis” en “Hoe word je rijk“?

Redactioneel Disclaimer: Alle beleggers wordt geadviseerd om hun eigen onafhankelijke onderzoek naar beleggingsstrategieën te doen voordat ze een beleggingsbeslissing nemen. Bovendien worden beleggers erop gewezen dat de prestaties van beleggingsproducten uit het verleden geen garantie zijn voor toekomstige prijsstijgingen.